Muzica in viata de zi cu zi
Muzica exista peste tot, in toate culturile si sub toate formele si ne permite sa stabilim o conexiune cu ceilalti, care in alte circumstante, nu ar fi existat. E de-ajuns sa te gandesti la concerte, la coloana sonora a zilelor si a evenimentelor din vietile noastre.
Ai incercat vreodată sa iti imaginezi filmul preferat fara coloana sonora? Sau poate jocul video preferat fara muzica de fundal? Cu siguranta, actiunea petrecuta acolo devine dintr-o data mult mai putin interesanta si transmite mai putina emotie.
Muzica de fundal are un impact masiv asupra noastra, inclusiv in activitatile noastre de zi cu zi. Ascultand melodiile tale preferate atunci cand ai o activitate mai putin placuta vei simti ca timpul parca trece mai repede sau ca activitatea devine putin cate putin mai placuta, crescand astfel, interesul si atentia pentru task-ul pe care il desfasori in acel moment.
Efectuarea temelor sau momentele in care doresti sa retii cat mai bine un anumit subiect, sa inveti ceva nou se pare ca sunt momente potrivite pentru a fi insotite de muzica clasica. De ce?
Fenomenul Supermemoriei
Expertii in neurostiinte au demonstrat ca fenomenul „supermemoriei” apare prin ascultarea muzicii baroce (J. S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Handel, etc.), a muzicii din perioada clasicismului (W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. Haydn, etc.).
Efectul Mozart descoperit in anii ’90 spune ca muzica austriacului activeaza 100% din scoarta cerebrala.
In ultimii ani, cercetatorii de la Universitatea din Helsinki au realizat un studiu pentru a testa efectul Mozart. Au concluzionat ca ascultarea de muzica clasica a stimulat genele, lucru care a ajutat eliberarea de dopamine. Cercetatorii au evidentiat acele gene care influenteaza procesul de invatare si abilitatile de memorare, dar si neurotransmitatorii sinaptici.
Muzicoterapia
In lucrarea sa „Muzicofilia”, reputatul medic si profesor de neurologie si psihiatrie Oliver Sacks a descris experientele unor pacienti care, cu ajutorul muzicoterapiei, au reusit să amelioreze unele boli psihice grave, ba chiar sa dezvolte anumite inclinatii muzicale pentru un instrument, in timpul tratamentelor.
Iti propunem sa incerci si tu sa introduci muzica clasica in fundal (pastrand volumul la un nivel redus) data viitoare cand iti faci temele, inveti pentru un examen sau cand iti doresti sa retii ceva important.
Influenta muzicii in vietile noastre
S-a descoperit ca dopamina sau “hormonul fericirii” este eliberata si ca reactie la muzica pe care o ascultam.
Multi dintre noi, ascultand o melodie sau un fragment muzical, am avut anumite senzatii fizice ca raspuns la ceea ce ascultam (fiori, piele de gaina, etc.). Aceste sunt niste raspunsuri ale corpului nostru, fiziologice sau psihofiziologice, pe care le putem asocia cu placerea intensa.
Muzica creeaza o adevarata simfonie neuronala. Ne activeza si modeleaza creierul in intregime. Astfel, muzica e capabila sa schimbe anatomia si functionalitatea organismului uman.
Muzica are efecte psihologice evidente, dar si fizice. In special, muzica care este motivationala, cu un ritm puternic si constant, face alergarea sau exercitiul sa fie mai satisfacator si te inspira sa faci exercitiile mai lungi.
Beneficiile muzicii
Simplul fapt de a canta are avantaje psihologice si emotionale diverse, cu atat mai mult pentru persoanele care canta in mod profesionist sau au o frecventa constanta in studiul muzicii. Vom enumera cateva dintre ele:
- Muzica este un antidepresiv natural. Cantatul elibereaza endorfina, substanta creierului care te face sa te simti bine, mai fericit. In plus, oamenii de stiinta au indentificat un mic organ din ureche numit sacculus, care raspunde la frecventele create de cantat. Raspunsul creeaza imediat un sentiment de placere, indiferent de cum suna vocea.
- Muzica scade nivelul de stres. A face muzica sub orice forma este relaxant. Cantatul elibereaza tensiunea musculara stocata si scade nivelul unui hormon al stresului numit cortizol din fluxul sanguin.
- Muzica imbunatateste vigilenta mentala. Circulatia sanguina imbunatatita si fluxul de sange permit ca oxigenul sa ajunga mai repede la creier. Acest lucru ajuta la concentrare si memorie. Societatea “Alzheimer” a instituit chiar si un serviciu numit “Cantand pentru creier” pentru a ajuta persoanele cu aceasta boala sa-si pastreze amintirile. Aceasta asociatie aduce impreuna oamenii afectati de dementa pentru a canta impreuna o varietate de melodii intr-un spatiu fun si creativ. Excercitiile efectuate ii ajuta sa-si imbunatateasca activitatea cerebrala si starea generala de bine.
Muzica detine puterea de a aduce oamenii impreuna in diferite moduri. Ne poate face expresivi si ne poate ajuta sa ne intelegem mai bine sentimentele si emotiile noastre, dar si pe ale celorlalti.
Comentarii recente