Indiferent daca esti copil sau adult, bucuria de a invata sa canti la un instrument muzical nu poate fi egalata cu nimic. Stim asta cel mai bine de la zecile de cursanti care ne-au trecut pragul, dornici sa se aventureze in lumea muzicii, manati de talent, curiozitate sau dorinta de a invata ceva nou.

Este la fel de adevarat ca cei care incearca sa invete sa cante la chitara singuri, renunta in medie, in mai putin de 30 de zile, descoperind complexitatea instrumentului si vazand ca sunt mult elemente care nu pot fi invatate de unul singur.

In ceea ce priveste copiii, numeroase studii au aratat ca a invata sa cante la un instrument muzical ii ajuta in dezvoltarea cognitiva inca de la cele mai mici varste, consolidand disciplina, invatand perseverenta si concentrarea, abilitati care le vor fi foarte utile, mai tarziu in viata.

Achizitia primei chitare

Inainte de inceperea cursurilor de chitara primul lucru este achizitionarea instrumentului. Insa nu este recomandat sa incepi sa cauti fara sa te sfatuiesti cu un profesor de chitara, care in functie de nivelul cursantului il poate sfatui cu privire la alegerea celei mai bune chitare.

Desi, mare parte a deciziei se va invarti in jurul preferintelor tale, este bine sa iei in calcul si urmatoarele aspecte.

Chitara este construita pe diferite marimi, pentru varsta de 4-5 ani se recomanda chitara 1/ 4, pentru 5-8 ani chitara 1/ 2, pentru 8-11 ani se recomanda 3/ 4, iar incepand cu varsta de 14 ani se recomanda chitara 4/4, bineinteles aceste varste sunt orientative, depinde si dezvoltarea fiecaruia.

Cum se desfasoara prima lectie de chitara?

In prima sedinta se va efectua o testare cu exercitii simple de ritmica, prezentarea portativului si a primelor note pe portativ, exercitii de recunoastere a acelor note, pozitia la chitara si in cele din urma se va trece la cantatul notelor respective la instrument.

In urmatoarele sedinte se urmareste invatarea notelor pe de rost si recunoasterea lor in diferite cantece si exercitii. Se va trece la piese din ce in ce mai complexe, iar in acelasi timp vom aplica pe ele ce s-a invatat la lectia ”Valorile notelor”, astfel elevul va oferi o executie cu adevarat corecta a cantecelor. Lectiile de chitara se desfasoara tinand cont si de timpul pe care il investeste elevul in studiu individual.

De asemenea, poti invata sa canti la acest instrument chiar daca nu ai nicio cunostinta muzicala si n-ai tinut niciodata o chitara in mana. Profesorii nostri te vor invata totul, de la zero.

Ce se intampla in prima luna la cursurile de chitara?

In prima luna de chitara este foarte important ca profesorul sa interactioneze cat mai mult si mai atent cu elevul pentru a observa abilitatile acestuia si pentru a concepe un plan pentru viitorul apropiat.

Daca elevul este adolescent sau adult se va pune accent pe gusturile sale muzicale pentru a merge in directia dorita de catre acesta, astfel ora va decurge intr-o atmosfera placuta, iar elevul va ajunge sa cante exact ce isi doreste cat de curand posibil.

De asemenea, este recomandat ca adultul sau adolescentul sa-si stabileasca cateva obiective in acest proces de invatare, iar profesorul va fi acolo sa-l indrume si sa-i ajusteze aceste obiective in functie de felul in care evolueaza la fiecare lectie.

In ceea ce priveste copiii, in functie de abilitatile fiecaruia, se vor studia pentru inceput mici piese cunoscute de catre copii ( Twinkle Twinkle Little Star, Mery Had a Little Lamb, Frere Jacques si altele) pentru a consolida bazele cantatului la acest instrument intr-un mod cat mai placut si mai melodios.

 

Dupa ce au fost intelese notiunile de baza ( pozitia la instrument, notele, valorile notelor) se vor invata si diferite alte tehnici, ce il vor ajuta pe cursant sa avanseze, iar repertoriul studiat va fi recomandat de profesor, in functie de preferintele muzicale ale cursantului si de nivelul la care s-a ajuns.

Frecventa lectiilor de chitara

Se recomanda cel putin doua ore pe saptamana alaturi de profesor, dar in cazul in care acest lucru nu este posibil din diferite motive elevul trebuie sa acorde mai mult timp studiului individual si o atentie mai mare pentru un progres eficient si rapid.

In cazul adolescentilor si al adultilor, dupa ce stapanesc bine instrumentul si au un repertoriu bogat de melodii se va trece la explorarea diferitelor genuri de muzica, improvizatii, solo-uri de chitara, acompaniament, tehnici mai complicate si, daca se doreste, cantatul cu vocea acompaniat de chitara.

Recomandari de la profesorii de chitara ai Scolii Symphony

Este important ca profesorul sa dezvolte o buna relatie cu parintii copilului oferind, atunci cand e nevoie, informatii referitoare la progresului copilului, sfaturi in legatura cu achizitionarea unui instrument si orice alte detalii care sa-l ajute pe acesta sa progreseze.

Oricat de tentant ar fi sa invatam urmarind tabulaturi, nu uita ca acestea nu pot inlocui bazele teoriei muzicale fara de care anumite “obstacole muzicale” vor fi foarte greu de trecut.

Chiar daca de multe ori chitara este asociata cu muzica rock, ea se muleaza perfect pe orice gen muzical, de la muzica clasica pana la muzica contemporana. Oricare ar fi genul tau preferat de muzica, chitara cu siguranta este o alegere buna si te invitam sa descoperi complexitatea ei.

Nu uita de exercitiile de incalzire, acestea te vor ajuta sa iti formezi o mai buna conexiune cu instrumentul.

Pentru cei care isi doresc sa invete sa cante la chitara electrica, profesorii nostri recomanda sa se inceapa cu cateva lectii de chitara clasica pentru a te acomoda cu pozitia corecta si pentru a invata notiunile de baza, fiind mult mai usoara, apoi, trecerea la chitara electrica.

Exersarea individuala, acasa, in afara lectiilor cu profesorul este extrem de importanta si te ajuta sa cunosti mai bine instrumentul si sa te obisnuiesti cu el, si ulterior sa avansezi intr-un ritm mai alert.

Lectiile de chitara la Scoala Symphony

In cadrul scolii Symphony, poti lua lectii de chitara clasica sau chitara acustica, acestea fiind sunt personalizate in functie de dorintele, nivelul, aptitudinile si varsta cursantului. Lectiile de chitara sunt individuale, dureaza 50 de minute si se adreseaza copiilor cu varsta minima de 6 ani, dar si adolescentilor si adultilor.

Daca iti doresti sa ai cat mai multe apariti in fata publicului trebuie sa stii ca la Scoala de Muzica Symphony organizam 2 auditii si 2 concerte in fiecare an si iti oferim indrumarea necesara pentru a merge la diferite concursuri si festivaluri.