Importanta studiului individual

Este necesar “studiul acasa”?

Cu siguranta este necesar, iar principalele motive sunt:

  • Te va ajuta sa intelegi mai bine notiunile prezentate la sedinta cu profesorul tau.
  • Vei dezvolta in timp reflexele necesare pentru a canta la instrumentul ales.
  • Te vei indragosti si mai tare de instrumentul tau preferat, avand mai mult timp sa il descoperi.
  • Iti vei antrena memoria si puterea de concentrare.

Indiferent de instrument este bine sa iti creezi tie sau copilului tau un program de studiu bine stabilit din punctul de vedere  al zilelor in care studiezi, dar si a momentelor din zi. Este important ca in momentul studiului sa avem energia necesara pentru a ne concentra cat mai bine la instrument, iar in jurul nostru sa avem cat mai putine lucruri ce ne-ar putea distrage atentia.

Sfaturi generale despre studiul individual

Indiferent de instrumentul pe care il studiezi, am pregatit pentru tine cateva sfaturi generale: 

  • Inainte sa incepi studiul, consulta-ti caietul pentru a-ti reaminti indicatiile date de profesorul tau.
  • Nu uita de incalzire!
  • Studiaza rar, ofera-ti mai mult timp sa observi atat partitura, cat si instrumentul si bineinteles. sunetele produse
  • Incearca sa ai un program constant de studiu, este important sa studiezi cand mai des, de preferat zilnic.

Studiaza chitara acasa

Dupa ce te-ai consultat cu profesorul tau si ti-ai ales chitara potrivita pentru tine sau pentru copilul tau, poti incepe sa iti amenajezi spatiul de studiu.

Incearca sa gasesti un loc in care sa pui partitura in asa fel incat sa ai spatele drept si bineinteles, sa o poti vedea cu usurinta. In functie de recomandarea profesorului, este posibil sa ai nevoie si de un scaunel pentru picior.

Inainte de a studia piesele alese, nu uita sa faci excercitiile de incalzire ce constau in ciupirea corzilor libere, exercitii pentru degetele de la mana stanga, game si arpegii sau alte exercitii pe care le vei invata la sedinta cu profesorul.

In primele saptamani este posibil sa simti o mica durere la degetele de la mana stanga, dar nu te speria, avand in vedere ca degetele tale nu au mai facut pana acum aceste noi miscari, au nevoie de putin timp sa se obisnuiasca.

Sfaturi pentru studiul individual la vioara

Cu cat o vei cunoaste mai mult, prin complexitatea ei, vioara nu va inceta sa te surprinda niciodata. 

Primii pasi la vioara pot parea mai grei, daca tocmai ai facut cunostinta cu acest instrument, cel mai probabil ai observat deja ca uneori poate scoate niste sunete mai putin placute, dar nu te speria, prin acele sunete ea iti spune ca trebuie sa corectezi miscarea arcusului sau poate asezarea degetelor la mana stanga, dupa ce te vei obisnui cu pozitia corecta la instrument si cu miscarile de baza, iti vei da seama ca vioara este un instrument mult mai prietenos.

Inainte de a studia piesele alese impreuna cu profesorul tau, nu uita de incalzire. In functie de nivelul la care ai ajuns, incalzirea consta in diferite exercitii cu arcusul, corzi libere, game si arpegii etc.

Pentru a avea o pozitie corecta atunci cand studiezi la vioara, iti recomandam sa stai in picioare, iar partitura asezata pe un stativ ridicat in asa fel incat sa poti sta drept. Stand pe scaun este posibil sa pierzi din vedere pozitia corecta la instrument.

Studiul individual la pian

In comparatie cu instrumentele muzicale prezentate mai sus, pianul, fiind un instrument mai putin portabil, iti recomandam sa il asezi intr-un loc unde ai suficienta lumina, nu foarte aproape de o sursa directa de caldura si te incurajam sa iti decorezi zona pianului asa cum iti place pentru a fi cat mai inpirat. Daca momentan nu ai acasa acest instrument si esti cursantul scolii noastre, poti rezerva gratuit o sala in care sa poti studia.

Inainte sa incepi sa studiezi, asigura-te ca ai reglat corect inaltimea scaunului, in asa fel incat antebratul sa fie paralel cu solul, la acelasi nivel cu clapele. Daca nu ai un scaun reglabil pe inaltime poti improviza cu una sau mai multe pernute asezate pe scaun. 

La fel ca si la celelalte instrumente, inainte de a canta piesele preferate, este important sa ne incalzim mainile cu ajutorul gamelor, arpegiilor sau diferitelor exercitii prezentate de catre profesor.

Atunci cand incepi o piesa noua, nu uita sa o studiezi separat (cate o mana), iar atunci cand simti ca nu mai intampini nicio dificultate, poti incepe studiul piesei cu ambele maini.

Studiul individual la canto

Intotdeauna trebuie sa incepi cu o scurta incalzire a vocii (10-15 min). Aceasta incalzire a vocii consta in diferite exercitii de respiratie si vocalize, pe care le vei invata de la profesorul tau. 

Atat in momentul vocalizelor, cat si atunci cand studiezi o piesa, este important sa ai o postura dreapta, dar nu incordata. Iti recomandam sa studiezi in fata oglinzii pentru a-ti observa mai bine miscarile corpului,

Atunci cand inveti o piesa noua, incearca sa o asculti cat mai des, urmarind in acelasi timp si versurile, studiaza fiecare strofa separat, iar atunci cand intampini dificultati din cauza pronuntiei sau a liniei melodice, incearca sa le studiezi mai rar si sa cresti treptat viteza pana cand ajungi la viteza normala a piesei. 

Bucuria cursurilor de muzica nu trebuie sa se limiteze doar la orele cu profesorul, ea poate fi alaturi de tine oricand iti doresti, conditia principal este sa ai propriul tau instrument muzical sau daca esti cursantul scolii noastre, nu uita ca iti poti rezerva gratuit o sala pentru studiul individual.

Daca iti doresti sa achizitionezi propriul tau instrument, nu ezita sa ne contactezi, te vom ajuta sa gasesti cea mai buna varianta pentru tine.