Istoric al tehnicii vocale „voce mixta”

Aceasta tehnica vocala a fost introdusa in lumea artistilor americani in anii ’80 de renumitul vocal coach, Seth Riggs, cel care l-a antrenat pe Michael Jackson timp de 25 de ani, dar si pe Stevie Wonder si Madonna si a extins rezultatele ei la nivel mondial, antrenand si alti vocal coach, cum ar fi Roger Burnley.

Tehnica vocala „mixed voice” a fost mai departe perfectata de catre de Roger Burnley, care a lucrat cu artisti ca Macy Gray, Brandy, Wella, Rakel Castro, etc.

In strainatate, aceasta tehnica vocala este foarte raspandita, si alti artisti internationali precum Pink, Beyonce, Ariana Grande, Lady Gaga, Demi Lovato, John Legend, Sam Smit, Bruno Mars si Alicia Keys folosesc aceasta tehnica complexa.

Ana Stan, antrenor vocal este studenta lui Roger Burnley de 3 ani si este singurul vocal coach care a implementat aceasta tehnica vocala, vocea mixta, in Romania.

Iar, de anul acesta, Ana Stan aduce tehnica de voce mixta si la Scoala Symphony, pentru oricine doreste sa-si perfectioneze vocea, indiferent de varsta sau nivel de cunostinte.

Beneficii ale vocii mixte

  • imbunatatirea timbrului vocal
  • flexibilitate vocala si acces la vibrato-ul natural
  • mentinerea unui volum constant intre notele inalte si joase sau medii (canti, nu tipi)
  • cresterea ambitusului vocal
  • imbunatatirea dictiei si frazarii

In ce consta tehnica vocala Mixed Voice?

La nivel de rezonanta, vocea mixta este este combinatia dintre vocea de cap si vocea de piept. Presupune pozitionarea vocii in faringe prin deschiderea palatului moale astfel incat cantaretul poate accesa lejeritatea si flexibilitatea vocii de cap in timp ce sunetul ramane in permanenta conectat de vocea de piept si manipuleaza ambele registre in acelasi timp. 

In timpul cantatului, trecerile de la un registru la altul se fac fara „break” si fara a adauga tensiune, ceea ce iti asigura o voce sanatoasa pe toata durata vietii.

La nivelul corzilor vocale, vocea mixta presupune inchiderea acestora pe toata lungimea lor prin inlaturarea muschilor externi care cauzeaza tensiune si totodata, prin antrenarea muschilor din interiorul corzilor, care de cele mai multe ori sunt blocati din a functiona din cauza presiunii muschilor externi.

Pozitionarea laringelui  – Vocea mixta, in timp, duce la stabilirea laringelui intr-o pozitie neutra astfel ca se ridica la note inalte si nu coboara la note joase, pastrand un flux de aer egal pe orice nota din ambitusul vocal.

Ideea principala a acestei tehnici vocale pleaca de la principul ca nu exista persoane afone, ci doar voci neantrenate, toata lumea poate canta, ceea ce conteaza este felul in care coordonezi intern corzile vocale pentru a putea sa te auzi corect si pentru a reda sunetele corect.

Rezultatul tehnicii vocale mixed voice este o voce complexa si mai important decat atat, controlul perfect asupra sunetelor pe care un cantaret le poate reda.

Ce NU este vocea mixta?

Vocea mixta nu este doar un efect pe care il folosesti din cand in cand, ci o tehnica complexa, care se instaleaza in toata vocea.

Daca adaugi tensiune sau prea mult volum la fete/femei dupa nota LA (octava centrala) si baieti/barbati dupa nota MI-FA (octava centrala), nu folosesti mixed voiced, ci impingi vocea de piept. Impingerea vocii de piept peste limita mentionata mai sus duce in timp la tensiuni acumulate si degradarea vocii.

Tehnica vocala mixed voice la Scoala Symphony

In cadrul scolii de muzica Symphony puteti invata tehnica vocala mixed voice alaturi de profesoara Ana Stan, in sesiuni individuale, one-on-one. Vocea mixta ajuta artistul sau viitorul artist sa cante fara intrerupere, ceea ce duce la imbunatatirea culorii vocale si la mentinerea sanatatii corzilor vocale.

Cui se adreseaza tehnica vocala mixed voice?

Aceasta tehnica este pentru toate varstele, incepatori si avansati. Se adreseaza si celor care se recupereaza dupa noduli sau chisturi ale corzilor vocale, dar si celor cu probleme vocale, care ragusesc des, etc.

Va asteptam la sedintele din cadrul scolii Symphony!

Ai vreo intrebare despre aceasta tehnica sau despre inscrierea pentru lectiile de tehnica vocala mixed voice?

Ia legatura cu noi si vocal coach Ana Stan iti va raspunde la toate intrebarile!