Alegerea primei chitare poate fi un proces interesant, insa si provocator atat pentru parinti, cat si pentru adultii care isi doresc sa invete sa cante la un instrument muzical. In acest articol v-am pregatit cateva informatii utile pentru pasionatii de chitara, mici sau mari, care doresc sa-si achizitioneze acest instrument.

Pentru a va decide ce chitara sa cumparati pentru a o folosi in primii ani de studiu, trebuie sa aveti in vedere urmatorii factori:

  • ce stil de muzica veti aborda
  • varsta pe care o aveti
  • bugetul de care dispuneti

Daca optam pentru muzica clasica alegerea ar fi evidenta: o chitara clasica

Recunoastem chitara clasica dupa cele trei corzi subtiri de nylon pe care le are, acestea facand si cantatul pentru prima oara la chitara sa fie mai usor.

Ce chitara este buna pentru incepatori?

De asemenea, chitara clasica este optiunea ideala pentru copiii mici care vor sa cante la chitara, dar inca nu au preferinte muzicale dezvoltate. 

Pentru copii, se recomanda o chitara de dimensiunea ½ pentru acestia, daca au 6-10 ani. Daca copilul are peste 10 ani se recomanda dimensiunea ¾ iar pentru cei care au peste 13 ani sau pentru adulti se recomanda dimensiunea 4/4. 

Aceste lucru variaza si in functie de cat de dezvoltat este copilul, astfel ca ar fi ideal sa mergeti impreuna la un magazin de muzica pentru a testa mai multe variante si sa vedeti ce tip de chitara este mai confortabila pentru viitorul invatacel.

Chitara perfecta pentru adultii incepatori

Instrumentul pe care il veti folosi initial va va influenta felul in care veti canta la chitara in viitor, de aceea chitara potrivita pentru adult incepator este cea la care va este cel mai usor s comod sa performati.

Sigur, asta inseamna ca va trebui sa incercati cateva modele inainte, cu atentie la dimensiune, grosimea corzilor si latimea gatului, astfel ca un magazin specializat este cea mai buna solutie.

Este recomandat ca incepatorii sa evite chitara clasica sau flamenco, nefiind atat de simplu de utilizat pentru inceput, ca o chitara acustica. 

Chitara acustica

Chitara acustica ar fi o alegere buna pentru cei care vor sa cante piese folk, rock, pop, etc. Chitarele acustice au de regula un sunet mult mai puternic fata de cele clasice si le putem auzi in prezent in majoritatea pieseler de la radio.

Majoritatea incepatorilor opteaza pentru o chitara acustica cu corzi din otel, insa si varianta cu corzi din nylon este potrivita, acesta producand un sunet mai cald, fiind folosita cu precadere in muzica clasica. 

Dupa forma corpului exista mai multe tipuri dar cele mai importante sunt: 

  • dreadnought
  • parlour
  •  jumbo.

Chitara electrica

Chitara electrica este nelipsita dintr-o piesa rock. Asa ca daca acesta este stilul pe care il preferati si aveti un buget un pic mai mare, chitara electrica este o alegere potrivita.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru chitara electrica aveti nevoie si de un amplificator pentru a controla volumul ei, dar si pentru diferite efecte. Cele mai importante forme sunt: stratocaster, telecaster, les paul, SG.

Achizitia primei chitare – ce e bine sa stii cand iti cumperi prima chitara

Indiferent de ce chitara alegeti ar fi bine sa nu fie una in care sa investiti foarte mult, pentru inceput. Daca o sa va placa sa cantati la chitara si o sa vreti sa faceti asta pe termen lung, cel mai probabil veti schimba mai multe chitare pe parcursul anilor, in functie de preferinte. 

Pentru chitarele clasice si acustice un buget bun ar fi 600 lei iar pentru cele electrica in jur de 1000 lei (chitara + amplificator + cablu). Sigur, daca bugetul nu e o problema puteti cheltui si mai mult si cel mai probabil veti avea un instrument mai bun si mai confortabil. 

Si brandurile chitarelor sunt extrem de importante, dar in prezent exista multe branduri pe piata si ele continua sa apara asa ca cel ma bine ar fi sa investiti putin timp pentru a cauta si niste recenzii ale chitarelor pe care intentionati sa le achizitionati sau sa va consultati la magazin cu cei care le vand. 

Pentru mai multe sfaturi despre cum sa alegeti prima chitara, profesorii nostri va stau la dispozitie, indiferent daca veti opta pentru cursurile scolii noastre sau nu. 

De asemenea, cursantii scolii Symphony, care nu au un spatiu in care sa poata sa exerseze in liniste pot veni oricand sa repete la sediul nostru, in functie de programul scolii. Va asteptam!