Multora dintre noi ne place sa ascultam muzica clasica, insa nu intotdeauna stim ce sa alegem care sa se potriveasca atat cu starea pe care o avem, cat si cu activitatea pe care o desfasuram. Stim insa, ca muzica clasica are efecte benefice asupra dezvoltarii creierului si a neuroplasticitatii, asa cum multe studii o demonstreaza, imbunatatind functiile neurologice si psihice, fie ca vorbim de creierul in dezvoltare al copiilor sau despre cel al adultilor.

Ce inseamna muzica clasica, de fapt?

Pentru a putea descifra mai usor si aprofunda subiectul muzicii clasice, trebuie ca in primul rand sa intelegem mai bine ce este muzica clasica.

Muzica “culta” sau muzica “savanta “ este un concept descris de muzicologul Nicholas Cook ca fiind “un muzeu imaginar” in care stau, cot la cot, marile opusuri si cei mai mari compozitori din istoria muzicii occidentale; un muzeu pe care il ilustram cu acelasi element de limbaj.

“Oamenii folosesc acest cuvant pentru a descrie muzica care nu este jazz sau pop sau muzica folk, doar pentru ca nu exista niciun alt cuvant care pare sa-l descrie mai bine”, a declarat marele compozitor și dirijor Leonard Bernstein intr-o serie de concerte difuzate in 1959, conform ClassicFm.

Perioadele muzicii clasice

Putem imparti muzica clasica  in 4 mari perioade: 

  1. Perioada Baroca: ~1600-1750 avand ca reprezentanti de seama pe J. S. Bach, A. Vivaldi, G. F. Handel.
  2. Clasicism: ~1750-1820, perioada in care intalnim cei mai cunoascuti compozitori, W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. Haydn etc.
  3. Romantism: ~1820-1900 perioada reprezentata de J. Brahms, F. Mendelssohn, P. I. Tchaikovsky, F. Chopin si multi altii.
  4. Modernism – sfarsitul sec. XIX- XX, perioada lui George Enescu, Bella Bartok, Dimitri Sostakovici si alti compozitori.

Acum ca am reusit sa incadram muzica clasica in 4 mari categorii, ascultand doar cateva secunde din creatiile compozitorilor din epoci diferite, vei observa rapid diferente, fara sa fie necesara o pregatire muzicala anterioara. Fiecare perioada muzicala are cateva trasaturi distincte.

Muzica baroca

In muzica baroca putem observa multe ornamente muzicale, clavecinul (predecesorul pianului), orchestre de mici dimensiuni si multe alte particularitati. Aceasta este perioada in care se formeaza bazele muzicale folosite chiar si astazi.

Cateva recomandari muzicale: 

Clasicismul

In perioada clasicismului muzical pianul inlocuieste clavecinul si devine un important instrument solistic, creste numarul instrumentistilor din orchestra si totodata instrumentele folosite sunt modificate intr-o forma folosita chiar in zilele noastre. Compozitorii foloseau niste reguli stricte in constructia lucrarilor: simfoniile trebuiau sa aiba 4 parti, sonatele aveau 3 parti cu structura repede-lent-repede, concertele erau scrise in 3 parti, prima parte avand o cadenta in care solistul isi etala virtuozitatea.

Cateva recomandari de ascultat, mai jos:

Romantismul in muzica clasica

Perioada romantismului se axeaza pe expresivitate, transmiterea sentimentelor si trairilor prin muzica spargand tiparele fixe de compozitie din trecut. Se nasc noi forme muzicale precum nocturna, fantezia, poemul simfonic si altele iar orchestra ajunge la un numar foarte mare de instrumentisti, aproximativ 120. Tot in aceasta perioada apare si baletul, in forma pe care o intalnim si astazi, cele mai cunoscute fiind Lacul Lebedelor sau Spargatorul de Nuci ambele compuse de Tchaikovsky si puse in scena de balerinii Petipa si Ivanov.

Recomandari de muzica clasica din perioada romantismului: 

Modernismul in muzica clasica

Puternicele evenimente ce au avut loc la finalul secolului XIX si sec. XX au fost resimtite inclusiv in creatia muzicala din acea perioada. Compozitorii se aflau intr-o continua cautare de sunete noi si  de structuri tonale si ritmice diferite fata de cele utilizate pana atunci. Muzica din aceasta perioada poate fi ceva mai greu de ascultat si inteles fata de cele mentionate mai sus, dar merita sa incerci sa o descoperi.

Cateva recomandari mai jos: 

Muzica poate schimba starea de spirit, poate creste capacitatea de concentrare in timpul unei activitati creative sau relaxante, eliberand totodată organismul de efectele stresului de zi cu zi. Poate fi o modalitate excelenta de a ne calma mintea dupa o zi aglomerata sau dimpotriva, ne poate oferi inspiratie si energie la inceputul unei noi zile.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre muzica clasica si de ce nu, sa o poti chiar interpreta la un instrument muzical, profesorii Scolii Symphony iti stau la dispozitie cu modalitati creative de invatare, sfaturi utile pentru dezvoltarea talentului muzical si multa voie buna. Te asteptam la scoala noastra!